manual-terapia

Manuálterápia, mint kezelési lehetőség

A manuálterápia nem egyenlő a masszázzsal. Nem egy kényelmes, relaxáló kezelési eljárás. A terápia sorrendjében hatalmas részt foglal el időben és precizitásban is a pontos diagnosztika, a pontos anamnézis felvétel, pontos kikérdezés, megtekintés, mozgásvizsgálat. E nélkül nem lehet meghatározni a pontos mozgásszervi diagnózist, ami az oki terápia alapja. Ezzel az eljárással nem tünetek kívánunk a „szőnyeg alá seperni”, vagyis átmenetileg megszűntetni, hogy rövid időn belül ismét „lecsapjon”. Ez a terápiás megoldás az okot próbálja feltérképezni és azt kívánja megszüntetni. Nagyon aprólékos türelmet igénylő megoldás, de annál hasznosabb. a statikai viszonyok, az ízületek mozgékonyságának vizsgálatát és mozgásának helyreállítását éri el, így megszüntetve a szomszédos ízületek és izmok túlterhelődését, vagy a kialakult túlterheléses fájdalmak oldását érhetjük el.

A vizsgálat és kezelés a beteg részéről türelmet igényel, érdemes átgondolni, milyen mozgásszervi előzmények voltak az élete során (törések, ficam, balesetek stb).

Adott esetben lehet, hogy csak egy régió okoz panaszt a páciensnek, ennek ellenére a testünk egy statikai egység, egyben is kell kezelni, a vizsgálat és a kezelés során is az egész rendszer kerül nagyító alá.

Gerincprobléma esetén érdemes tudni, hogy a gerincünk alapja a medence. Az ott jelen lévő elmozdulások, rossz rögzülések, dysfunkciók, sajnos nagyon gyakran a lumbális részen okoznak panasz, de akár a nyak –fej átmenetnél lévő kis izmokban okoz olyan izomspazmust, görcsöt, ami egy rendszeres fejfájás oka lehet. Lapocka közötti gerincszakasz dysfunkciója esetén könnyen lehet, hogy a bordaközi izmok mentén „levezetődik” a fájdalom és mellkasi, hasi tüneteke okozva félre vezeti a kezelőt. Minden ember más, mindenkinél más tünetek jelentkeznek, ezért a kezelés is egyéni.

Mozgásszervi problémák esetén érdemes manuálterápias kezelési eljárással kezdeni, és ha sikerült a test statikáját rendezni, azt további gyógytornával, izom nyújtásokkal, stabilizációs tréninggel, helyes mozgásminta betanításával, tartás korrekcióval konzerváljuk.

Sajnos itt nem ér véget a terápia, a mozgás fontos, az izmok karbantartása fontos és a terápia során megtanult instrukciók további betartása is fontos. Nem folytathatjuk az életet ott ahol abbahagytuk, különben a panaszok újra előjönnek. Előfordul a legnagyobb körültekintés mellett is, egy pszichésen túlterhelt időszakra a testünk mozgásszervi tünetekkel reagál. Ezek a pszichoszomatikus problémák. Ezeket próbáljuk felismerni, elemezzünk, próbáljuk a tanult életmódbeli tanácsokat ismét alkalmazni. Ha a makacs panasz nem oldódik, nem várjunk sokáig, forduljunk szakemberhez, különben egy régóta fennálló kórképet sokkal nehezebb lesz tünetmentessé tenni.